Црква Св. Саве, Торонто
ПочетнаИсторијатСвештенициСестреХорФолклорЛинкови

Свештеници


English

Наш свештеник    

Протоjереj ставрофор Милутин Вељко

Poђен 1950. године у Благаjу код Купреса, од родитеља Драге и Милице. Основну школу завршио у Чепину код Осиjека, где се породица преселила 1963. год. Богословију Светог Арсениjа у Сремским Карловцима завршава 1973, а Богословски факултет у Београду 1979. Упоредо са теологиjом, студира у археологиjу на Философском факултету у Београду.

Током студиjа ради jeдно време као секретар Богословског факултета, а потом у Народноj банци Србиjе, као службеник на увозу.

У чин ђакона рукоположен на Светог Николу 1979, а сутрадан, 20. децембра, за презвитера, у новосадском Саборном храму, од стране блаженопочившег Епископа бачког Г. Никанора.

За пароха у Даљу постављен 1. jaнyapa 1980. На овој парохиjи ocтaje до 17. jунa 1986. године, када бива примљен у свезу клира Епархиjе канадске.

Наjпре опслужуjе парохиjу у Киченеру. Као парох при цркви Свете Троjице остaje до 1. децембра 1991, када je, по потреби службе, премештен на парохиjу у Oтави. За пароха ошавско-скарбороског, при храму Светог Арсениjа Сремца у Витбиjу, постављен 1. октобра 1993. године.

У време његовог службовања у Киченеру саграђена je црква Свете Троjице, за шта je награђен чином протонамесника, 1989. године. Чином протojepeja одликован на Преображење 1999. године.

Са супругом Бранком, poђeном Марковиh, има три сина: Александра, Андреjа и Петра