Црква Св. Саве, Торонто
ПочетнаИсторијатСвештенициСестреХорФолклорЛинкови

Историјат


English

Превирање и раскол раних шездесетих

На ванредној скупштини чланова, одржаној 14. јула 1963. године, усвојена је резолуција у којој се, у почетку, каже: " Наша црквено-школска општина Св. Саве, у Торонту, стоји на принципу, да је света српска Црква једна и недељива за вечита времена. Зато наша општина и надаље остаје саставни део свете Српске цркве у Отаxбини и под Светим Синодом."

На седници Управе, 24. новембра 1963. године, одлучено је да се у децембру закаже ванредна скупштина и да се чланство изјасни да ли је за јединство са Српском православном црквом или је за одвајање. Том приликом отац Алексеј Шевченко је замољен да за време богослужења не помиње име епископа Дионисија.

На ванредној скупштини, одржаној 22. децембра 1963. године, од присутних 119 чланова, салу је напустило 27 а 92 члана су остала у сали и гласали су за јединство са матером Црквом. Кроз неколико дана, 29. новембра 1963. године, састанку Управе је присуствовао нови свештеник , отац Симеон Гроздановић, који ће служити у храму Св. Саве годину дана, па ће га, због болести, заменити отац Никола Стојсављевић те остати да служи до 15. августа 1972. године.

Ц.Ш.О, и поред трзавица које је доживела у 1963. години, убрзо је не само наставила нормалан рад већ показала и видне резултате. На редовној годишњој скупштини, 2. маја 1965. године, констатује се да се од 97 чланова порасло на 223 члана, да је добијена 81 молба за упис у чланство. Хор је изгубио 21 члана али је уписао 30 нових.

На предлог Раде Скопљака, 9. фебруара 1964. године, основан је Одбор за хуманитарне послове у који су ушли: свештеник, као председник, и још 3 члана. Поново је формирана фолклорна група. Нешто касније, 27. септембра исте године, решено је да се покрене лист торонтске парохије, "Гласник". Основан је одбор у који су ушли отац Никола Стојсављевић и још пет чланова. Иако скромног обима и изгледа, "Гласник" је ускоро почео да обележава најважније догађаје у животу парохије. Крајем маја 1964. године, Коста Јоксимовић је предложио да Ц.Ш.О. има своју крсну славу као и друге општине и да се за тај дан спрема приредба са програмом. Прва слава Ц.Ш.О. Свети Сава, прослављена је 31. јануара 1965. године.

Маја месеца 1964. године купљен је парохијски стан.

Српска недељна школа је 1966. године, имала четири разреда и 84 ученика. Учитељи су били: Миро Микетић, Велимир Јовановић и Коста Јоксимовић, са супругом. Школа је имала и своју фолклорну групу коју је, као и ранијих година, водио Драгослав Радосављевић. Од 23. фебруара 1964. године, Драгославу се, у раду, прикључио Радисав Додић, од када ће се ова два вредна радника често допуњавати и помагати један другом, било да се радило о фолклорној групи при Недељњој школи или одраслима, који су били у саставу хора. Од 27. септембра 1964. године, Додића ће замењивати Ана Грајпел, а Ани ће помагати Мимица Живковић и Даница Новаковић, а 8. децембра Драгослав Радосављевић ће преузети рад са одраслима. Председник хора је био и председник фолклорне групе.

Седамдесетих година живот парохије је био у пуном јеку. Поред хора "Свети Сава", активно су радили омладински хор и тамбурашки оркестар. Недељна школа је имала 60 ученика а октобра 1971. године, захваљујући помоћи професора Јоветића и многих дародаваоца књига, основана је библиотека са читаоницом, која је располагала са око 350 књига.

У јеку тих догађаја, Коста Јоксимовић је наставио да води Ц.Ш.О. и имао је пуне руке посла. То је онај период када се дошло до уверења да би управа требало да се бира на свега годину дана, те је скуштина, 1971. године, донела такву одлуку. Проф. Јован Јоветић је био израдио прву верзију нових правила и дао их на дискусију и допуну.

За време председничког мандата Васе Кошевића озбиљно је разматрано питање куповине црквеног имања као и могућност откупа дела парка иза цркве Св. Саве. Отац Милоје Раичевић ће 30. новембра 1975. године отићи са парохије, а на његово место ће доћи отац Жарко Митровић, 1. децембра 1975. године, и остати до своје смрти, 16. маја 1980. године.

( Преузето из "Споменице поводом 25-годишњице Ц.Ш.О, рађене на основу књиге Олге Марковић " Досељавање Срба у Канаду и њихове активности".)