Црква Св. Саве, Торонто
ПочетнаИсторијатСвештенициСестреХорФолклорЛинкови

Историјат


English

Подизање нове цркве у Мисисаги

Далеке, 1983. године, наша Ц.Ш.О. је купила зграду и простор на Диксију. Од виђења табле “на продају”, негде крајем 1982. године па до јуна 1983. године, једна релативно мала, али енергична и одлучна група људи учинила је све да се тај простор добије на лицитацији, да се прикупи новац, кредити да се обезбеде, да се куповина закључи и да се отпочне са радовима на имању.

По свршеној купивини, дом је прилагођен у богослужбене сврхе - доњи спрат - а горњи је већ годинама, постао лепа сала за велике и мале прославе. Зграда Центра је 1984 - 85. године реконструисана и проширена, оспособљен је доњи спрат за привремену капелу. Крајем маја 1989. године, освећен је нови иконостас у капели. Иконостас је пројекат архитекте Растка Мишића, а направили су га столари Живан Мирковић и Синиша Гајић. Кумови иконостаса били су Душан Рађеновић и супруга му Анђелка. Све иконе урадио је иконописац Драган Марунић а свака је икона дарована од стране верника.

Године 1986. ангажован је еминентни београдски архитекта Предраг Ристић, градитељ многих наших цркава у отаxбини, да изради план нове цркве. Он је план засновао на обједињењу наших најчувенијих средњовековних манастира. Створени су планови и макета цркве. Ипак тај план није реализован јер архитекта Ристић није овлашћен да пројектује у Канади.

Његови планови су прошли неколико рецензија, да би најзад, после ванредне скупштине, 1993. године, Ц.Ш.О. дала пројекат на израду угледном торонтском архитекти Михајлу Копши. Поштујући основну замисао Пеђе Ристића (српско-византијска црквена архитектура), архитекта је, у плановима за нову цркву, дао своје оргинално остварење. Она данас представља не само украс за источни део Мисисаге него је, у исто време, једно савремено и функционално решење наших литургијско-верских потреба.

Камен темељац је осветио и поставио Патријарх српски Павле, јуна 1994. године, приликом посете Канади. Темељи новог храма освећени су 26. новембра 1995. године. Освећење је обавио Епископ канадски Г. Георгије.

Због ратова у нашој отаxбини , заустављена је изградња Храма, јер су Срби били преокупирани помагањем својих рођака, избеглица и целокупног народа. Зато се толико дуго чекало на почетак изградње Храма.

Наставак изградње овог дивног храма започет је 1999. године великим ангажовањем Црквено-школске општине на челу са њеним председником, Зораном Ћуричићем и протама Првославом Пурићем и Михајлом Додером. И уз велику помоћ многих донатора који су омогућили изградњу ове велике и лепе цркве. На храмовној слави, 12. септембра 1999. године, скупљено је 200.000 долара. Радови на цркви обављани су континуирано. Постојала је нада да ће освећење бити у септембру 2001. године. И поред максималних напора, због низа објективних разлога, градња је завршена у пролеће 2002. године.

Ова прелепа црква је изведена у визатијском архитектонском стилу, традиционалном за православне цркве. Нови Храм има три ложе за хорове и руком израђен иконостас са иконама које су израђене у једном од најпознатијих сликарских атељеа у Београду.

Главне карактеристике Храма Саобра српских светитеља су следеће:

  • Црква је пројектована у традиционалном српско-византијском стилу, крст у квадрату са само једном куполом изнад централног дела цркве,

  • Главни део цркве (наос) је 17 пута 17 метара. Укупна дужина цркве је 39 метара, а ширина 25 метара,

  • Укупна површина цркве је 637 квадратних метара, а доњи - подрумски део цркве, који садржи собе за капуте, санитарне уређаје, уређаје за грејање и хлађење, има око 300 квадратних метара,

  • Средња висина цркве у наосу је око 12 метара, а врх куполе је у висини од 24 метра, мерено од патоса цркве,

  • Највиши део крста на куполи је око 30 метара изнад земљишта,

  • Црква може да прими око 800 верника,

  • Спољни зидови су од вештачког бетонског камена а кровови су покривени поцинкованим бакром. То омогућује дуготрајност и минималне трошкове у одржавању зграде.

Међу плановима за будућност овог имања је и изградња велике сале за банкете и приредбе и старачког дома за наше људе.

У суботу, 15. јуна 2002. године, освећен је овај прелепи храм у Мисисаги. Завршетак изградње цркве обиљежен је четверодневном прославом, која је трајала од 13. до 16. јуна 2002. године.

Свечаној прослави су присуствовали црквени поглавари и великодостојници из наше Отаxбине, Канаде, Сједињених Америчких Држава и Европе: Епископ канадски Г. ГЕОРГИЈЕ, Митрополит загребачко-љубљански Г. ЈОВАН, Митрополит црногорско-приморски Г. АМФИЛОХИЈЕ, Еископ новограчанички за САД и Канаду Г. ЛОНГИН, Епископ британско-скандинавски Г. ДОСИТЕЈ, Епископ средњоевропски Г. КОНСТАНТИН, грчки Митрополит СОТИРИОС, украјински Владика СЕРАФИМ, Епископ браничевски Г. ИГЊАТИЈЕ и Епископ захумско-херцеговачки Г. ГРИГОРИЈЕ.

Овој значајној манифестацији за све Србе у Канади, присуствовали су Принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, господин Миодраг Перишић југословенски амбасадор у Канади, министер за вере у СРЈ, министер за имиграцију Онтарија и др.

Током ове дивне свечаности био је организован разноврстан културно-уметнички програм у коме су учествовали: хор "Св. Сава", хор "Кир Стефан Србин", хор "Света Тројица" и фолклорне групе: "Опленац" са Бурнамтропа, "Кордун", "Стражилово", "Хајдук Вељко", "Коло", "Макленови ветерани" и "Опленац" са Диксија. Окестри "Коло", "Фрула" и "Нови Звуци", вокални ансамбл "Савице".

Током ова четири дана освећења, у културно уметничком програму су учествовали уметници: Драгана Варагић са децом из глумачке школе "Април", песници Радован Гајић, Милан Јанковић, Милена Цветковић, глумац Димитрије Поробић, Нед Вуковић, виртоуз на гитари Божидар Хаxи-Витковић, Милорад Луковић и Весна Вукшић.

Културно-уметнички програм током свих дана био је веома разноврстан и пружио је могућност учесницима да представе нашу културу и обичаје на прави начин.

Вечера у част принца Александра и принцезе Катарине, припремљена од стране познатог француског кувара, пријатеља Срба, господина Марка Туета, је одржана у прекрасно украшеној сали Српског центра у Мисисаги са разноврсним аранжманом цвијећа и укусно одабраним детаљима, учинили су да се свим гостима покажемо у правом светлу као добри домаћини и народ са историјом и богатом културом.

Многобројни гости су дали велике доприносе Фонду за изградњу цркве. Овом приликом гостима су се обратили и Принц и Принцеза, као и госпођа градоначелница Мисисаге, која је у свом говору истакла да се јако поноси што је ова прелепа црква дио Мисисаге.

Част да буду кум и кума Храму Свих Српских Спаситеља, припала је господину Јови Вујасиновићу и госпођи Драгани Хартог Вујасиновић, који су даровали цркву са 100.000 долара.

Након освећења цркве, приређен је свечани ручак, подељене захвалнице и уручени добровољни прилози. Епископ канадски Г. Георгије уручио је Орден Светог Саве трећег реда, господину Зорану Ћуричићу , председнику Црквено-школске општине Свети Сава.

Такође, након опроштајног ручка, црквени веродостојници и краљевски пар провели су извесно време у разговору са парохијанима.

Морају се истаћи чланови организационог одбора за освећење, који су са великим одушевљењем и ентузијазмом обавили један велики посао на опште задовољство на челу са Николом Манојловићем, који је стајао на челу овог одбора. Двије стотине волонтера је помогло освећењу нашег велелепног храма, који ће говорити о нашем постојању на овим просторима, о томе да смо веровали и стварали.

Слободан Рундо.